תערוכה: "מיחזור כפרקטיקה אמנותית בישראל"

ד"ר אביבית אגם דאלי

11 בפברואר 2019, 11:00
קומה תחתונה, הספרייה למדעי החברה, לניהול ולחינוך
תערוכה: "מיחזור כפרקטיקה אמנותית בישראל"

י

מיחזור חומרים הוא חלק מאסטרטגיה אקולוגית, הדואגת לאיכות החיים והסביבה.

דומה כי במאה ה21- מחזור חפצים והתקתם (displaced) לכדי אמנות הוא אקט מוכר ורווח.

המחזור כשלעצמו מתייחס אל אי-יציבותם של אובייקטים; אובייקטים שגמרו את חייהם והפכו לגרוטאות או לזבל קמים לתחייה וזוכים לחיים חדשים כיצירות אמנות או כדבר מה אחר.  המחזור מדבר אפוא על תחייתו של האובייקט שאיבד מערכו או ממשמעותו בקונטקסט אחד, והפך לסימן חדש, בעל כושר חיות מפתיע. לא במקרה קרובה המילה מיחזור למילה מחזור. לכאורה, מדובר בשני קטבים מנוגדים: המחזור  (המחזור התפילות, המחזור של עונות השנה, מחזור הפוריות וכו') מייצג את הנצחי, את החוזר על עצמו, המיחזור, לעומת זאת, מייצג את הצד הרגעי, המתכלה  הבלוי  והנמוך של ההוויה. אולם השורש המשותף רומז גם לקרבה שאינה מאחרת להתגלות: הקירבה בין הישן והבלתי מקורי, לבין המחזור, שגם עניינו בישן אבל זה המתחדש. חלק   ניכר   מן   האמנות העכשווית עושה שימוש בטכניקות של מיחזור  כדי לומר אמירה חדשה וכדי להתריע על המצב הקשה בו נמצא כדור הארץ.

התערוכה המתקיימת בספריית מדעי החברה שבאוניברסיטת תל אביב בינואר פברואר 2019 מציגה אפשרות לתעל את המיחזור לצרכים אמנותיים בכלל ולשימוש שעושים בו אמנים ישראליים עכשוויים בפרט. זוהי בבחינת הצעה לעשות מעשה ולחקות את עבודת האמנים ולמצוא גם בסביבתנו אנו אפשרות למיחזור, יהא זה מיחזור למטרות אמנות או מיחזור למטרה חשובה אחרת.

אירוע פתיחת התערוכה יתקיים ביום חמישי, 3.1.2019 בשעה 18:00

יישא דברים: ד"ר דניאל מישורי