תערוכה: "מעולמם הפנימי של ילדים"

שרה מלצר

27 בדצמבר 2018, 11:00 
קומה תחתונה, הספרייה למדעי החברה, לניהול ולחינוך 
תערוכה: "מעולמם הפנימי של ילדים"

הרהורים על עולמם הפנימי של ילדים

 

מספרת האמנית ואוצרת התערוכה, שרה מלצר:

"להכיר את עולמם הפנימי של הילדים, להבין את מצוקותיהם, פחדיהם ורגשותיהם באמצעות התבוננות ביצירות אמנות. האם אנחנו מצליחים באמת "להגיע" אל ילדינו, ולהבין את עולמם הפנימי? – שואלת הפסיכולוגית שירלי יובל-יאיר. בצד הרצון לקרבה ישנה גם סקרנות ושאלה שלנו – מה מתרוצץ בתוך נפשם? יש לנו צורך עמוק ללוות אותם בחייהם. חלק מן העניין הוא לעזור לילדים להביע במילים את רגשותיהם. התפקיד שלנו הוא לעזור להם לעשות טרנספורמציה של המצב הרגשי שהם מוצפים בו, ולעזור להם לכנות את הדברים בשם. היכולת למלל את התחושות מעמיקה את האינטליגנציה הרגשית. גבולות של שפה, הם גם גבולות המודעות. וככל שיש לאדם שפה יותר מפותחת, כך הוא מסוגל להגדיר טוב יותר את הנימים של הרגשות שלו ולהסביר אותם לאחרים. הבנת רגשות, מתייחסת ליכולתם של ילדים להבין רמזים רגשיים מילוליים ולא מילוליים של הרגשות הבסיסיים –  שמחה, עצב, כעס, פחד ועניין.

 

התערוכה הנוכחית על שלל דיוקנותיה ודמויותיה מזמנת התנסות של התבוננות בתמונות אמנות תוך חוויה אישית רפלקטיבית, שיש בה כדי לסייע לפיתוח יכולת להגדרת מצבי רגש ולהבעתם באופן מילולי, גם במקרים הקשים להבעה ישירה של הילד או המבוגר על עצמו, כמו רגשות חברתיים מורכבים – אשמה, גאווה ובושה. יכולת זו נרכשת בהדרגה ובמשולב עם ההתפתחות הכללית של הילד. יתרונה של האמנות לעניין זה היא בכך שהיא מאפשרת לצופה התבוננות בעצמו ובנעשה סביבו, שלא מתוך צורך להגיב מיידית למציאות עצמה, אלא תוך הצבת אתגר, על בסיס של הנאה אסתטית, לעבד את החוויה בדינאמיקה נפשית פנימית המובילה לחשיבה ביקורתית ביחס לעצמו ולאחרים בסביבתו.

 

התבוננות בפילוסופיה, מובנה האחד הוא עיון, מחשבה חוקרת ומעמיקה, הסתכלות פנימית, אל תוכיותם של הדברים; במובנה השני היא חוויה מיסטית, קונטמפלציה, התנסות רוחנית של אנשי סוד. במדעים ובאמנות בימינו התבוננות עשויה להשתמע כתצפית מסודרת בתופעות (תוך ניסיון להבחין במדויק ולהבדיל בין פרטיהן: אנליזה). בפילוסופיה היוונית התבוננות היא מונח מפתח. אפלטון אף טען שבאמצעות ההתבוננות עשויה הנשמה להגיע לידע והבנה של הטוב. האמנות מטבעה מייחסת חשיבות לביטוי האישי של האדם ולניסיונו לתרום את תרומתו הייחודית לתרבות ולעולם טוב יותר, וזאת באמצעות האמפתיה עם המצוקה של אדם אחר וההזדהות איתה מתוך התבוננות בה. המחקרים מראים שאמפתיה באה לידי ביטוי כבר בעולמם הפנימי של ילדים בגילאים צעירים מאוד.

 

המניע המרכזי לסדרת היצירות המוצגות בתערוכה נבע מתוך התנסותי בגידול נכדי הצעיר עדן, כסבתו האוהבת, המתבוננת בהתפתחותו ומנסה "להתקרב" אל עולמו הפנימי". 

 

אירוע הפתיחה יתקיים ביום ששי, י"ז בחשוון תשע"ט, 26 באוקטובר בשעה 11:00 במבואת הספרייה 

יישא דברים: פרופ' משה צוקרמן

קטעי נגינה: חברי קונסורט מלצר (חליליות) 

להזמנה » 

תמונות מאירוע הפתיחה »

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>