תערוכה: "נוסטלגיה ארצישראלית"

כרזות קק"ל היסטוריות מאוסף ארכיון הצילומים של קק"ל

30 ביולי 2017, 9:00 
קומה תחתונה, הספרייה למדעי החברה, לניהול ולחינוך  
ללא תשלום
תערוכה: "נוסטלגיה ארצישראלית"

תערוכה: "נוסטלגיה ארצישראלית"

בתערוכה "נוסטלגיה ארצישראלית" מוצגות כרזות שהפיקה קרן קימת לישראל. הכרזה המוקדמת ביותר שמוצגת בתערוכה הופקה בשנת 1920 והמאוחרת ביותר – בשנת 1971.

 

באמצעות הכרזות ניתן ללמוד על היעדים שקק"ל הציבה לעצמה כגון התיישבות וכיבוש הקרקע, השגת כספים לרכישת קרקעות והכשרתן לחקלאות, ציון החגים הלאומיים, נטיעת יערות ועוד. 

 

מטרת הכרזות ומסריהן:

אחרי היווסדה של קק"ל הבינו מנהיגיה שכדי לעמוד במשימה המוטלת עליהם, עליהם לא רק להשיג מימון לפעולות הקרן, אלא גם ואולי בעיקר - לשנות הלך רוח של אומה שלמה. רוב הכרזות שבתערוכה נועדו למערכת החינוך של היישוב העברי.

 

הכרזות שימשו כלי הסברה יעיל ביותר בפינת קק"ל, שהייתה קיימת בכל כיתה של כל בית ספר: מסר חזותי צבעוני, חד וברור, ומלל המביע רעיון קצר וקליט שנועד להציג הישגים ולהחדיר אמונה והתלהבות לבניית המולדת הישנה-חדשה. הכלי היעיל הזה הגיע עד מהרה גם לתנועות הנוער ולארגונים ציוניים בחו"ל.

 

המסר היה קצר ופשוט, אבל אין זאת אומרת שהיה חסר תחכום. הכרזה הנושאת את הכותרת "מגדל המים" אינה עוסקת במגדלים, אלא באחד מסמלי הציונות המציינים את ההתיישבות. בכרזה האומרת שלום כיתה א', כרזה ניטרלית כביכול, נחבאת גם קופסת קק"ל המפורסמת, שמוצגת כאן כחלק בלתי נפרד מריהוט הכיתה:

 

 

עוד כדאי לשים לב לשמות המעצבים של הכרזות, אשר מגלמים את מיטב האמנים והמעצבים של ארץ ישראל דוגמת אוטה וליש, שעיצב רבים מהבולים והמטבעות הראשונים של מדינת ישראל והיה אחראי גם לקליגרפיה של מגילת העצמאות, האחים שמיר שעיצבו את סמל מדינת ישראל, הסטודיו של רוטשילד-ליפמן (רולי), מחלוצי ענף הטיפוגרפיה בארץ, פרנץ קראוס – ממייסדי אגודת המעצבים הגרפיים בא"י, צבי ברגר, דוד ז"ק, שמואל כץ, רפאל רטנשטיר, אורה איתן, רות לוין ורבים אחרים.

 

כתבה על התערוכה מאתר MAKO »

כתבה על התערוכה בעכבר העיר »

 

התערוכה תוצג  בקומה התחתונה של הספרייה.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>