רב שיח בנושא: "כוחה המרפא של האומנות"

תערוכה קבוצתית: "בנייר, כמו שזה." / יוצרים מהסטודיו לאמנות בשלוותה

16 ביוני 2023, 9:00 - 11:20
רב שיח בנושא: "כוחה המרפא של האומנות"

הועדה למעורבות בחברה והועדה הבינתחומית של מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, בשיתוף עם המרכז לבריאות הנפש שלוותה מזמינים אתכם לרב שיח בנושא – כוחה המרפא של האמנות במסגרת תערוכה קבוצתית של יוצרים מהסטודיו לאמנות בשלוותה המוצגת בספריית מדעי החברה באוניברסיטת תל אביב.

אוצרות התערוכה: שרית תקומי ותמי עמית.

בתכנית:

09:00 - 09:10 התכנסות

09:10 - 09:40 ביקור בתערוכה "בנייר, כמו שזה."

09:40 - 09:45 פתיחה – ד"ר שלמה מנדלוביץ

09:45 - 10:05 "באתי רעב – יצאתי שבע" – כוחה המרפא של האמנות – תמי עמית

10:05 - 10:25 עבודה בחומר: להיות תלויה על בלימה ולהינצל - דורית רינגרט

10:25 - 10:45 כוחה המרפא של האמנות: האמנם? - ד"ר רינה דודאי

10:45 - 11:05 אמנות ההתנגדות: אריגה וטוויה במיתוסים יוונים - ד"ר מעין מזור

11:05 - 11:20 דיון בהשתתפות הקהל – מנחה מיכל יקיר

על ההרצאות:

"באתי רעב – יצאתי שבע" – כוחה המרפא של האמנות- באמצעות אחד היוצרים, נדגים כיצד מאפשרת היצירה בסטודיו התמרה של חומרי נפש בלתי ניתנים לעיכול, חסרי מילה וייצוג, באופן שמעניק להם קול והד חיצוניים וכיצד מאפשרת היצירה האמנותית יצירת גשר בין העולם הפנימי לחיצוני, הנפשי והממשי, בין האדם לאחר.

עבודה בחומר: להיות תלויה על בלימה ולהינצל -עבודה בחומר כרוכה במתיחת גבולות אפשרויותיו של החומר. מתח זה מלווה את תהליך היצירה והופך לאחד הכוחות הסמויים המפעילים את היוצר. העמדת העבודה במבחן הישרדותה יכולה לרגעים להעמיד את היוצר עצמו בחוויה של סכנה, כך שעם הבאת העבודה למקומה, יכול היוצר לחוש לרגע את היותו ניצול.

כוחה המרפא של האמנות: האמנם? - אהרון אפלפלד טוען שתפקידה של האמנות לא מוגדר כריפוי, אבחן את טענתו ואציג שני שירים של דן פגיס, שעל אף שמוצג בהם חוסר אונים כעמדה נפשית, הרי שניתן לטעון כי עצם הבעת העמדה, מהווה עדות לעוצמתה של העשייה האמנותית.

אמנות ההתנגדות: אריגה וטוויה במיתוסים יוונים - אריגה, טוויה ורקמה זוהו מאז ומעולם כמלאכות נשיות. הד לכך נמצא גם בכמה מסיפורי המיתולוגיה היוונית. בהרצאה אראה כיצד נשים השתמשו במלאכות אלה כאמצעי ביטוי יצירתי וככלי להתנגדות. במוקד ההרצאה יעמוד המיתוס היווני של פְּרֹוקְּנֶה ופִילֹומֶלָה.

על הדוברים:

• תמי עמית, היא מטפלת באמצעות אמנות ופסיכותרפיסטית, מקימה ואחראית על הסטודיו לאמנות במרכז לבריאות הנפש שלוותה, אוצרת שותפה בתערוכה הקבוצתית של יוצרים מהסטודיו בשלוותה. מטפלת ומדריכה בקליניקה פרטית בהרצליה בילדים, נוער ומבוגרים.
  • דורית רינגרט, היא אמנית, עמיתה בין תחומית במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו.
  • ד״ר רינה דודאי, היא חוקרת ספרות. עמיתה בין תחומית במכון ת״א לפסיכואנליזה בת זמננו. מחקריה עוסקים בדפוסי התמודדות פואטית במצבי קיצון במרחב שבין ספרות קולנוע ופסיכואנליזה. ספרה ״לשון האש: עדות פואטית על הטראומה של השואה״ (2021) עוסק בנושאים אלה.
  • ד"ר מעין מזור, הוא ראש החוג להיסטוריה במכללת סמינר הקיבוצים ועוסק בתרבויות יוון ורומא העתיקות. עמית בין תחומי במכון ת"א לפסיכואנליזה בת זמננו. תחום מחקרו הוא מיתוסים ותיאוריות של מיתוסים והוא מתעניין במיוחד בפרשנויות פסיכואנליטיות של מיתוסים.
  • ד"ר שלמה מנדלוביץ, הוא מנהל המרכז לבריאות הנפש שלוותה ולשעבר ראש התוכנית לפסיכותרפיה באוניברסיטת ת"א.
  • מיכל יקיר, היא פסיכואנליטיקאית, מטפלת באמצעות אמנות ומדריכה, חברה בוועדה למעורבות בחברה של מכון ת"א לפסיכואנליזה בת זמננו, מרכזת את הטיפולים באמצעות אומנויות במרכז לבריאות הנפש שלוותה, חברת סגל תכנית הליבה לאומנויות בביה"ס לפסיכותרפיה של אונ' ת"א ובעלת קליניקה פרטית.

הכניסה חופשית אך נדרש רישום מוקדם בקישור זה