מדידה, ניתוח והערכה של תפוקה אקדמית

בעמוד זה תוכלו למצוא מידע אודות הכלים המאפשרים מדידה, ניתוח והערכה של חוקרים ושל תפוקה אקדמית. עמוד זה כולל הסברים כלליים וקישורים למאגרי המידע.

  • מידע כללי
  • מודל התקצוב של ות"ת
  • הערכות ודירוגים
  • מדידות נוספות
  • אנשי קשר
מידע כללי

בהערכת חוקרים ותפוקה מחקרית נוהגים להשתמש במדדים שונים, המבוססים על ספירת ציטוטים. שניים מהמדדים הנפוצים הם גורם השפעה [Impact Factor] ו- h-index. בעזרת מדדים אלו וגרסאות שונות שלהם ניתן לבצע מדידה של השפעת חוקרים, לדרג כתבי-עת, לבחון השפעת מוסדות, ועוד.

גורם ההשפעה בכתבי-עת [Impact Factor] מתבסס על היחס שבין  כמות הציטוטים שקיבלו מאמרים שפורסמו בכתב-עת מסוים ובין כמות המאמרים שפורסמו בכתב-עת זה. למשל, בתקופה של שנתיים זכו מאמרים בכתב-עת מסוים ל-1000 אזכורים. באותה התקופה פרסם כתב-העת רק 200 מאמרים. לכן, גורם ההשפעה הוא 1000 חלקי 200, כלומר 5. חשוב לציין כי הרגלי הציטוט וכמויות הציטוטים שונים מאוד בין תחומי המדע והאקדמיה השונים, וכי ישנן הטיות רבות.

במדד ה-h-index עושים שימוש על-מנת לכמת את התוצר האקדמי של חוקר מסוים ואת ההשפעה של פרסומיו. לחישוב מדד h-index מסדרים את  פרסומי החוקר בסדר יורד של מספר הציטוטים שקיבל כל מאמר, עד שהמספר הסידורי של המאמר גדול (או שווה) למספר הציטוטים. 

לדוגמה:

מספר סידורי של המאמר מספר הציטוטים שקיבל המאמר
מאמר 1 17
מאמר 2 14
מאמר 3 9
מאמר 4 9
מאמר 5  8
מאמר 6 7
מאמר 7 5
מאמר 8 3
מאמר 9 3

מדד ה-h-index של החוקר הוא 6, כי 6 ממאמריה צוטטו 6 פעמים ויותר.

 

* המידע המובא בעמוד זה הוא הסבר תמציתי שאינו ממצא את רוחבו והיקפו של הנושא. מטרתו היא הצגת מידע כללי וראשוני. נשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה ונושא

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>