מפגש בנושא "קבוצות"

07 ביוני 2018, 17:30 - 20:30
הספרייה למדעי החברה, לניהול ולחינוך
מפגש בנושא "קבוצות"

העמותה הישראלית להנחיה ולטפול קבוצתי מזמינה אתכם להרצאה ומפגש בנושא:

"קבוצות"

המפגש יתקיים ביום חמישי, 7.6.18 בין 17:30 - 20:30

בתכנית:

• 17:30 - 18:20 הרצאה
  • 18:20 - 18:30  הפסקה
  • 18:30 - 20:30 אסיפת עמותה

דברי פתיחה: ד"ר תמר שגיב, הפקולטה לניהול ע"ש קולר, אוניברסיטת תל אביב

עְַנָוָה במטריקס הארגוני: מנהיגות רִשְתִּית בצוות של צוותים

מרצה: יהושע לביא

בהרצאה זו אבקש לטעון ולהמחיש שהטיפול וההנחיה הקבוצתית על ענפיהם וסוגיהם השונים תרמו רבות להבנת מבנים חברתיים, ובייחוד ארגונים. אם פרויד לא עשה אבחנה בין המון כסריג רפוי לבין צבא וכנסיה כארגונים מובנים ושם במרכז רק את המנהיג היחיד כדמות הזדהות, הרי שגם התאוריות המערכתיות, גם אסכולת טאביסטוק וגם האנליזה הקבוצתית חוללו מפנה רדיקלי שהביא להבנות ספציפיות ומהותיות של פסיכולוגיה קבוצתית בחיי אדם, חברות וארגונים.

אני אגע ברפרוף בתרומה של התיאוריות והפרקטיקות הקבוצתיות האלו לשינוי הרדיקלי בתפיסה של נפש היחיד כאינטרסובייקטיבית והתייחסותית; שינוי רדיקלי שהתחולל קצת לפני מפנה המילניום וממשיך עד היום; אלא שבעת הזאת מסתבר ששינוי פרדיגמטי זה הוא חלקי. המציאות הפוסט מודרנית במאה העשרים ואחת דוחפת לשינוי פרדיגמטי נוסף שרואה בנפשותיהם של בני אדם ישויות רִשְתִּיוֹת שמחוברות בינן לבין עצמן באין ספור לינקים.

האנליזה הקבוצתית חזתה כבר לפני כשבעים שנה את המהפך הפרדיגמטי הזה. היא ראתה בקבוצה מטריקס/רשת של יחסים ותקשורת, שהם סך המבנים הנפשיים המטריציונים של חברים בכל קבוצה אנושית שהיא: קבוצה טיפולית קטנה, קבוצת ביניים קהילתית/ארגונית, וקבוצה גדולה חברתית. מטריקס היחסים והתקשורת במרחבים אלה הוא המקור להבנת הקבוצה, לאבחון מצבה ולעבודת השינוי שניתן ורצוי לבצע בה. תפיסת הארגון כרשת/מטריקס, חוללה שינוי מהפכני במבנה ארגונים עכשויים, לארגונים שטוחים נטולי היראכיה אנכית, שמאופיינים בשם הפרדוקסלי: [הארגון בכללותו] כצוות של צוותים. אבהיר את הפרדוקס, לכאורה, במהלך הרצאתי.

בנוסף, אתאר בקצרה את התמורה שמתחוללת בתפיסת המנהיגות וההנחייה, שנגזרים משינוי פרדיגמטי זה, שהכרחית לעבודה עם ארגונים עכשוויים שפועלים במציאות תנודתית, לא-וודאית, כאוטית, מורכבת ועמומה. תפיסת המנחה אצל ס. ה. פוקס, כמנצח על התקשורת הקבוצתית (שמתוזמרת ספונטאנית), מתכתבת ישירות עם התפיסות הניהוליות העכשוויות שרואות בראשי צוותים, מנהלים בדרגי ביניים וחברי הנהלה בכירים לינקים שווי ערך; גם אם הם ממוקמים במקומות שונים ברשת הַהירארכית הארגונית. אני אתמקד באוריינטציה המרכזית של מנהיגים אלה בארגון: אוריינטציה של עְַנָוָה. אוריינטציה זו משפיעה מצידה באורח מובהק על פרקטיקות הניהול בארגונים בני זמננו.

את ההרצאה אלווה בדוגמה מעבודה קצרה בארגון ישראלי/בינלאומי שנמצא בחזית החדשנות המדעית וההייטקיסטית, שנקלע למבוי סתום ניהולי/אנושי, למרות ההטמעה של פרקטיקת עבודת פיתוח סופר-עכשווית, כמו פרקטיקת האג'ייל (Agile). העבודה הקבוצתית עם המשאב האנושי בארגון זה לאור העקרונות שהצגתי, יצרה בסיס אפשרי להתגבר על רגשות קשים של הדרה והשפלה, ואי מתן מקום לכל חברי הרשת הארגונית.

על המרצה:

יהושע לביא, פסיכולוג קליני ואנליטיקאי קבוצתי. ממקימי המכון הישראלי לאנליזה קבוצתית וחבר סגל הוראה בו. חבר לשעבר בכמה וועדים של 'העמותה לטיפול והנחייה קבוצתית', מייסד כתב העת מקבץ (יחד עם בני ריפא זכרונו לברכה) ועורכו הראשי שנים רבות. בשנים האחרונות הקים, בשיתוף עם סוזי שושני, את המיזם: WWWW - we work within webs לפיתוח מנהיגות רשתית בארגונים בני-זמננו www.weworkwithinwebs.com . מפרסם בקביעות בארץ ובעולם.

להרשמה >>