תערוכה: "ייצוגי השואה באמנות פלסטית עכשווית"

ד"ר אביבית אגם דאלי

03 במרץ 2019, 11:00
קומה תחתונה, הספרייה למדעי החברה, לניהול ולחינוך
אמנית: אתי מור

השואה והשלכותיה משפיעות על תחומי הזהות, הזיכרון, החברה והתרבות של החיים בישראל ומחוץ לה. ייצוג השואה באמנות הוא נושא המקבל תצורות ופנים משתנות ככל שחולפות השנים.

התערוכה באוניברסיטת תל אביב בספרייה למדעי החברה, לניהול ולחינוך המתקיימת ביום השואה  ובמהלך החודשים מרץ אפריל וראשית מאי 2019 מבקשת לחשוף את אותן תצורות חדשות של נושא מוכר וישן - השואה וייצוגיה באמנות כפי שמתייחסים אליה כעת אמנים ישראלים.

ככלל, להתייחסויות האמנים לשואה יש כמה דרגות של קרבה לאירועים: אלו שעברו בעצמם את הזוועות, אמני הדור השני והשלישי שחוו את השואה דרך הוריהם ולא ישירות וששנות חייהם הראשונות עברו בצל זיכרונות השואה ואמנים אחרים שעסקו בשואה ללא קשר ישיר, אלא מתוך עניין ומתוך הזדהות.

החוקרת לינדה נוכלין (Nochlin) הגדירה את הגישות השונות לייצוג השואה באמנות המערבית ככאלה המתייחסות לשואה באופן ריאליסטי או ככאלה המתאפיינות בשלילה ובשתיקה – מעין סירוב לייצוג, המתבטא בפיחות במרכיבים פיגורטיביים ובהליכה אל עבר המופשט. גישות שונות אלה באות לידי ביטוי בתערוכה זו.

התערוכה מציגה את הפנים הרבות והמגוונות של אופני ייצוג השואה באמנות ישראלית עכשווית: מצד אחד מופיעים ביטויים מרומזים שלמבקר התמים לא יסגירו כי הנושא הנידון הוא השואה, זיכרונותיה והטראומות שאותן היא מעוררת ומצד שני נראים דימויים המוכרים לכל ושהמסגירים את עיסוק האמן/ית בשואה ובמוראותיה. היצירות נעות על התדר שבין ייאוש לבין תקווה, בין פחד לשמחה, בין רצון להמשיך למרות השואה ובין כניעה לטראומות העבר.

האמנים מספרים על היצירות »

אירוע פתיחת התערוכה יתקיים ביום רביעי, 6.3.19 בשעה 18:00

בקומה התחתונה, בספרייה למדעי החברה, לניהול ולחינוך

ישא דברים: פרופ' משה צוקרמן