חולות נודדים - תל אביב של שנות ה-30
התערוכה תוצג במהלך חודש מרץ
צילום: זאב אלכסנדרוביץ
על הצלם
זאב (וילהלם) אלכסנדרוביץ' נולד בקרקוב בשנת 1905. מגיל צעיר נמשך אלכסנדרוביץ' לצילום. בשנות העשרים הרבה לצלם בפולין ובארצות אירופיות אחרות בהן נסע כתייר. מתקופה זו השתמרו מאות צילומים.
בתחילת שנות השלושים רכש אלכסנדרוביץ' צמד מצלמות לייקה חדישות, אשר אפשרו לו גמישות רבה בבחירת נושאי צילומיו. הוא הרבה לנסוע בעולם עם מצלמתו; ממסעות אלה נותרו צילומים רבים שצולמו בפולין, יפן, ארה"ב, מצרים, הונג קונג, סרי לנקה, סינגפור, עדן, שווייץ ועוד.
אלכסנדרוביץ' היה תומך פעיל ונלהב ברעיון הציוני. בין השנים 1932 ו-1935 ביקר בארץ ישראל שלוש פעמים וצילם בה אלפי צילומים. כמו כן צילם דיוקנאות של אישים מרכזיים בתנועה הציונית של אותם ימים. אלכסנדרוביץ' שלח מצילומיו למספר עיתונים יהודיים וציוניים בפולין ובארה"ב, ואלה הדפיסו אותם כרפורטז'ות מצולמות בחתימתו. התלהבותו של אלכסנדרוביץ' מהמדיום של הצילום ניכרת בכמות יוצאת הדופן של צילומים שהניבו שנות פעילות ספורות, בהן מתועדים חיבתו לבני אדם באשר הם וכישרונו ביצירת מגע קרוב עם מושאי צילומיו. שנותיו הפוריות של אלכסנדרוביץ' כצלם היו המחצית הראשונה של שנות השלושים. ב-1936, פסק אלכסנדרוביץ' מלצלם כמעט לגמרי.
בערוב ימיו חזר לעסוק מעט בצילומיו הישנים: שלח כמה מהם לתערוכה הגדולה שארגן מוזיאון בית התפוצות, "עולם יהודי בעין המצלמה" (1984), וזכה בפרס מיוחד. בעקבות הזכייה מסר מספר לא גדול של הדפסים ותשלילים למרכז לתיעוד חזותי במוזיאון.
אלכסנדרוביץ' נפטר בתל אביב ב-1992. 11 שנים לאחר מותו התגלתה בביתו בדרך מקרה מזוודת עור מרופטת ובה הוטמן פרי יצירתו - למעלה מ-15,000 תשלילים שנמצאו מגולגלים בקופסאות פח חלודות. רובם הגדול של הצילומים לא הודפס בחייו. על ערכו וחשיבותו של האוסף עמדו חוקרים ואנשי מקצוע רבים לאחר תהליך ממושך של סריקה וזיהוי הצילומים. אוסף אלכסנדרוביץ' נסרק וקוטלג בשלמותו בספרייה הלאומית של ישראל. מחציתו הועלתה כבר למרשתת והשלמת תהליך חשיפתו המלאה לקהל הרחב מתבצעת בימים אלה ממש.
על התערוכה
בראשית שנות השלושים עמדה תל-אביב במרכזו של נחשול בנייה סוער. היו אלה ימים מכריעים בהתפתחותה של תל אביב, תקופה קריטית שבסיומה - עם מותו של "אב העיר" דיזנגוף בשנת 1936 - השלימה העיר את הפיכתה מעיירת חוף קטנה עם שאיפות גדולות לכרך סואן בעל מעמד ומקום משלו במרחב במזרח תיכוני.
לתוך קלחת זו נסחף גם זאב אלכסנדרוביץ', בן למשפחת סוחרי נייר מקרקוב ותומך נלהב של הרעיון הציוני. הוא ערך בעיר שלושה ביקורים בשנים 1935-1932, הכנת קרקע לבאות, ואחריהם בחר להמיר את רחובות עיר הולדתו באלה של תל אביב. ב-1936 השתקע בה, התחתן והקים משפחה; ועל אף (ואולי בגלל) ההבדלים המהותיים בינה לבין הסביבה בה חי וצמח ב-31 שנותיו הראשונות, בחר להמשיך ולהתגורר בה עד לסוף ימיו.
לביקורי ההכנה שערך בארץ ישראל הגיע אלכסנדרוביץ' כשהוא חמוש במצלמה - לתחושתו, אמצעי הביטוי המתאים ביותר לניסוח התרשמויותיו. מן הצילומים שהשאיר אחריו ניכר כי לא התקשה להיטמע בתוך זרם האנשים התזזיתי שנע במגרש המשחקים האינסופי של רחובות העיר. אלכסנדרוביץ', צלם חופשי בכל איבריו, הצליח ללכוד את רוח החופש הפלורליסטית בשחור-לבן האקספרסיבי שהטביעה השמש הארץ ישראלית הקשוחה בסרטי הצילום.
לאלכסנדרוביץ' שיחק המזל - הוא נחת בתל אביב ברגע מכונן בחיי העיר, בעיצומה של תקופת ההתבגרות, בשלב שבו התגבשו בה קווי האופי שיטביעו את חותמם על המשך חייה. נדמה, שחש היטב את חשיבותו של הרגע ומשום כך תיעד אותו במאות רבות של צילומים; אלה מעידים לא רק על תהליך ההתגבשות של העיר אלא גם על טעמיו של האוחז במצלמה. אלכסנדרוביץ' נמשך לשילוב יוצא הדופן בין העושר התרבותי (העברי במוצהר) שבצבץ מכל פינה (מלוחות המודעות, מכותרות העיתונים, משלטי החוצות, מכרזות בתי הקולנוע) לחוסר הרשמיות הפרוע וחסר הגבולות ששלט ברחובות (הלבוש המרושל, המכנסיים הקצרים, הרגליים היחפות, בהמות המשא ברחובות), ונדמה כמי שנהנה במיוחד מן התנועה על קו התפר שבין החיים ה"מוסדרים" (בתי העיר המודרניים, הרחובות הסלולים) למה שמעבר להם (הדיונות, החוף והים האינסופי). זוהי תל אביב שבה הדופק ההולם של הרחובות הראשיים מתנפץ ונבלע בדממה בחולות הסובבים, עיר שבה האבק מטשטש בהתמדה את בוהק הלובן של בתיה החדשים.
תל אביב בצילומיו של אלכסנדרוביץ' היא עיר חדשה שהשמש, הים והחול עיצבו את בתיה, עיר שנסיבות הקמתה והתפתחותה הפכו אותה למוקד של אופטימיות משוחררת, מפתיעה לעתים בעוצמתה. יותר מכול, זוהי עיר שמקיימת בתוכה הבטחה תמידית לשינוי, ללבלוב מחודש, לנסיקה מתמדת. גם היום, מאה שנים לאחר הקמתה, אלה הם עדיין מרכיבי היסוד של חייה.
אור אלכסנדרוביץ', מרס 2009
לפרטים נוספים:
סיני אלכסנדרוביץ': sinai_a@012.net.il
טל': 03-6052895